Lilypie Maternity tickers

17.2.2013

Miksi raskaana lihoaa?

Alkuun jo sanon, etten halua arvostella ketään tällä tekstillä. Ajatukset ja mielipiteet ovat omiani. :)

Esikoista odottaessani lihoin 16 kg siihen mennessä, kun synnytys oli edessä. Kiloja jäi viikko synnytyksen jälkeen ja imetyksen alettua 9 kg. Kilot karisi hyvin vaunulenkeillä ja imetyksellä, jota tosin kesti vain 2kk. Olin hieman ylipainoinen raskauden alussa (bmi 24,5-25), paino laski 2 kg, mutta nousi pikku hiljaa. Kärsin tosi kipeistä liitoskivuista ja viikon 32 kohdalla liikkuminen oli todella tukalaa, mutta niin myös pitkään istuminen, joten pakko jotain oli tehdä. Kävin uimassa silloin.

Söin vähän mitä mieli teki, rasvaiset ja suolaiset ruuat oli parasta! Yritin aina välillä valita terveellisiä ruokia, mutta usein ne mauttomimmat ruuat etoi eniten. Ihan hullua! Nyt mieli tekee raikasta ruokaa ja hedelmiä. Herkkuja on tullut syötyä, mutta rajallisesti eikä ihan heti, kun mieli tekee. Loppuraskaudessa saatoin ostaa kahta erilaista suklaata ja syödä ne parissa päivässä. Vaikka mulla oli tosi hidas aineenvaihdunta raskauden aikana, niin uskon, että myös syömäni ruuat olivat isoin syy painonnousuun, ja eniten kiloja tuli just viimeisen kuukauden aikana. Oon iloinen ja onnekas, etten silti joutunut kärsimään kiloista kauaa.
Google

Google

Joillekin tulee painoa, vaikkei söisi mitään. Raskausmyrkytyksestä tai ihan vaan hormoonien takia. Keskimääräinen painonnousu on 10-16 kg. Mun mielestä ei kannata ahdistua siitä, jos paino nousee raskausaikana, kunhan sen syy on normaali. Ylensyöminen on vähän eri asia, mutta ei kaikilla sen takia paino nouse. Enempi kannattaa ajatella sitä, mitä synnytyksen jälkeen tapahtuu. On hyvä antaa kropan palautua raskaudesta ja synnytyksestä, mutta voinnin mukaan liikunta auttaa paranemisessa.

Oon iloinen siitä, että liikuin loppuraskauden pakostakin rauhallisemmin ja lihakset oli " löysemmät" synnyttämään mennessä, mikä varmasti auttaa synnytyksen kulussa. Ei kai siitäkään takuita ole. ;) Mutta uskon, että liikunnallinen, suht hyväkuntoinen äiti jaksaa synnytyksen ja vauvan hoitamisen paremmin sekä paraneekin nopeammin.



Moni äiti varmaan jää koukkuun raskausaikana "opittuihin" tai alotettuihin tapoihin, kuten karkinsyönti. Sokeri lisää vaan hetkellisesti energiaa ja sen jälkeen väsyttää enemmän. Kuten moni varmasti sen tietää. Itsekin söin raskauden jälkeen aina tavaksi muutaman karkin ruuan jälkeen. Roskaruokaa meni vielä, mutta pikku hiljaa sekin jäi. Jossain vaiheessa päätin, että nyt nää kilot lähtee. Kuljin pitkään mammahousuissa ja löysissä paidoissa, ihan vaan isojen rintojenkin vuoksi. :D jossain vaiheessa menin kauppaan ostamaan housut kokoa 38! Meinasin hyppiä riemusta siellä pukukopissa. En voinut uskoa, että housut oli sitä kokoa. Joskus vielä 42 housut oli ainoat, jotka meni vaikka ne olis olleet venyvääkin farkkukangasta. Voi sitä tuskan hikeä, kun ei ne isoimmankaan koon housut menneet jalkaan. Ristiäisissä vielä oli 44 koon housut, pepusta ja muualta löysät, mutta lantiolta juuri ja juuri menivät kiinni. Mietin silloin, että ei hätää, kroppa palautuu vielä. :)

On hyvä päättää, ettei halua kantaa raskauskilojaan mukanaan, vaan pikku hiljaa lisää liikuntaa, muokkaa ruokavaliota ja motivoi itseään esim pienemmillä vaatteilla. Niin moni käyttää ns tekosyynä sitä, että raskauskilot jäivät. Miten niin jäivät. Ei ne roiku mukana vielä viiden vuoden päästä, jos asialle tekee jotakin! Itseään on otettava niskasta kiinni ja päätettävä, että hei nyt mä teen tän itseni ja lapsen vuoksi, että olen hyvinvoiva ja energinen äiti. Moni miettii miten lapsen tai lasten kanssa voi liikkua tai syödä oikein. Lenkillä tai salilla voi käydä myös illalla, kun toinen vanhemmista on kotona. Vaikka kuinka väsyttäisi, niin lenkki raittiissa ilmassa varmasti piristää ja mieli lepää. Voi ihan hyvin valmistaa lapsille melkein samaa ruokaa kuin itselleen. Hellalla on monta levyä. :) Kukaan ei niitä herkkuja äidin suuhun laita ellei itse halua! Kuten moni on näin todennutkin.

Itse keksin koko ajan tekosyitä sille miksen syö eri ruokaa kuin muut, miksen voi mennä lenkille kun mies tulee kotiin. Kunnes tajusin, että mä olen itse tätä kaikkea vastaan ja muut kannustaa mua liikkumaan ja syömään terveellisesti. Alku on aina vaikein, mutta siitä eteenpäin helpottaa. :)

Google
Google

Syy miksi kirjoitin aiheesta on se, että kyllä mäkin pelkään, että syksyllä painan 25 kg enemmän kuin nyt. En silti aio ottaa paineita asiasta. Pyrin nauttimaan ruuasta niinä päivinä, kun se maistuu hyvältä ja rajoittamaan määriä niinä päivinä, kun se maistuu liian hyvältä. :D Pyrin liikkumaan voinnin mukaan säännöllisesti, oli se sitten pelkkää kävelyä tai kuntosalia. Ja nyt noita kuvia katsellessa, mua ällötti noi herkut ja alko tekee mieli appelsiineja! :D Toisin kuin edellisessä raskaudessa olisin varmaan jo Mäkkärin autokaistalla. :DD

http://www.vauva.fi/artikkeli/raskaus/raskausaika/painonnousu_raskauden_aikana
Tässä hyvä artikkeli painonnoususta. :)

Nyt sitten kaikki tekstistä kuohahtaneet antakaa mielipiteeni anteeksi. :) Jos peilikuva masentaa, niin nyt on hyvä aika miettiä, mitä itseltään haluaa. Pystyt siihen kyllä!


Google David Smith
Loppuun hurja kuva ja hieman isompi urakka takana, muttta huh! Kun päättää, mikä vain on mahdollista. :)

5 kommenttia:

  1. Mun paino on laskenut pari kiloa nyt raskauden alussa ... Hassua vaikka ei oo yhtään ollut pahoinvointia! :D onhan se vissiin normaalia mutta mä valmistuin siihen että alkaa kilot nousee kauheeta vauhtia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla paino oli ennen raskautta 77 kg, sitten rv 6 kohdalla laski 75 ja nousi taas 77 kg. Luin, että pahoinvointi joko pitää painon tasaisena tai sit välipalat nostaa. Mä kyllä söin hulluna aina oahoinvointien jälkeisinä päivinä. :D mutta nyt sit paino on pysynyt suht samana ja toivon, et kaikki on silti hyvin :)

      Kyllä sitä mieluummin yrittää pitää kilot poissa, koska mulla särki lopussa polvia ja nukkuminen oli tuskaisaa liikakilojen kanssa. Kyllä nykyään pari kertaa mietin sorrunko heti roskaruokaan :D

      Poista
    2. Ja siis tän raskauden alussa painoin 72 kg ja nyt noin 71,5 kg

      Poista
    3. Hyvä etten oo ainut :) kyllä mäkin sitä stressaan mutta koitan silti olla stressaamatta :D ihanaa muuten kun sulla on LA samoihin aikoihin kun mulla. :)

      Poista
    4. Joo päästään yhdessä jännäämään :) en osaa yhtään sanoa minne suuntaan toi la vielä muuttuu, kun tiedän vaan kuukautisten ekan päivän enkä mitään kiertoja, mut pianhan se selviää

      Poista